YRITYKSILLE

yrityksille räätälöityä palvelua.
yrityksille räätälöityä palvelua.

”Sairauspoissaolo maksaa työnantajalle jopa kaksi euroa minuutilta”

Aktiivinen liikunnan harrastaminen alentaa riskiä sairauspoissaoloihin sekä riskiä siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle tuki- ja liikuntaelinten sairauksien sekä mielenterveysongelmien vuoksi.

Vähäinen fyysinen aktiivisuus ja heikko fyysinen kunto ovat tutkitusti monien sairauksien riskitekijöitä. Viime vuosina runsas paikallaanolo, erityisesti istuminen, on myös osoittautunut vastaavanlaiseksi riskitekijäksi.

Investointi henkilökunnan hyvinvointiin maksaa tutkitusti itsensä moninkertaisesti takaisin.

Sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosaston toimintapolitiikkayksikön strategisen suunnittelun ryhmä julkaisi vuonna 2014 laskelmia sairauspoissaolopäivien kustannuksista työnantajille valtakunnallisella tasolla (Sosiaali- ja terveysministeriö 2014)

Selvityksessään ryhmä laski pitkien sairaslomien (yli 10 päivää) kustannukset KELA:n sairauspäivätilastojen perusteella. Lyhyiden, alle 10 päivää kestävien sairauspoissaolopäivien kustannukset laskettiin Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen ja palkkarakenteen tietojen avulla.

Sekä lyhyiden että pitkien sairauspoissaolopäivien kustannukset olivat noin 1,7 miljardia euroa. Näin ollen sairauspoissaolopäivät aiheuttavat työnantajille

Suomessa vuosittain yhteensä noin 3,4 miljardin euron kustannukset menetettynä työpanoksena. Kun summa jaetaan Suomen palkansaajien kokonaismäärällä (2 146 000 työntekijää vuonna 2012) saadaan kustannukseksi noin 1590 € yhtä työntekijää kohti.

Elinkeinoelämän keskusliitto sen sijaan on laskenut yhden sairauslomapäivän aiheuttaman keskimäärin 350 euron kustannukset työnantajalle.

(stm.fi)

Kokonaisvaltainen ergonomia

Ergonomia on työn ja toimintaympäristön ennakoivaa suunnittelua ja kokonaisvaltaista kehittämistä. Sen tavoitteena ovat hyvät työkäytännöt ja työympäristöt, sujuvat työprosessit sekä helppokäyttöiset työvälineet ja järjestelmät. Hyvät työelämäratkaisut ovat ihmisen mittaisia, ja ne huomioivat ihmisille tyypilliset fyysiset ja psyykkiset ominaispiirteet ja tarpeet sekä yksilölliset rajoitteet.

Ergonomiasuunnittelu edistää samanaikaisesti sekä tuottavuutta että hyvinvointia. Suunnittelun pohjana on ymmärrys toimintaympäristöstä ja ihmisen toiminnasta sekä näiden vuorovaikutuksesta työssä. Ergonomia parantaa toimintatapoja ja olosuhteita, mikä on suoraan yhteydessä työn tuottavuuteen ja työturvallisuuteen. Kokonaisvaltainen ergonomia huomioi ihmisen tarpeet ja tukee työssä onnistumista, mikä edistää terveyttä ja hyvinvointia.

yrityksille hieronta Kangasala Personla trainer Kangasala

Stressi ja työuupumus

Stressillä tarkoitetaan tilannetta, jossa työntekijä tuntee itsensä kykenemättömäksi selviytymään häneen kohdistuvista vaatimuksista ja odotuksista. Stressin kehittymiseen vaikuttavat sekä työn että työntekijän ominaisuudet. Työuupumus on pitkittyneestä työstressistä kehittyvä häiriö, jossa ihmisen voimavarat ehtyvät. Työuupumus on oireyhtymä, jota luonnehtii kroonistunut väsymys, henkinen etääntyminen työstä (”kyynistyminen”), kognitiivisen hallinnan häiriöt sekä tunteiden hallinnan häiriöt. Työuupumuksella on kielteisiä seurauksia työssä suoriutumiselle, terveydelle, työturvallisuudelle ja elämänlaadulle.

”Suomessa 17 prosenttia työntekijöistä kokee melko paljon tai paljon stressioireita”

Stressille ja pitkällä aikavälillä työuupumukselle altistavat erilaisten työn kuormittavien vaatimusten ja hyvinvointia lisäävien työn voimavarojen epätasapaino. Työntekijä voi selvitä hyvinvoivana kuormittavastakin työtilanteesta, jos tukena ja vastapainona on riittävästi työntekoa mahdollistavia ja hyvinvointia lisääviä voimavaroja.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen työpaikalla on osa johtamista

Henkilöstön hyvinvointia kannattaa tukea, sillä osaava ja hyvinvoiva henkilöstö on organisaatiolle kilpailuvaltti. Pysyvää ja pitkäkestoista vaikuttavuutta ei saavuteta työstä irrallisilla terveystempauksilla. Terveyden edistäminen on kokonaisvaltaista ja laaja-alaista. Toiminta kohdistuu esimerkiksi henkilöstöön, työympäristöön, työyhteisöön, työprosesseihin, johtamiseen sekä palveluihin, kuten työterveyshuoltoon ja liikuntapalveluihin.

Eri ammateissa ja töissä terveyttä edistävät toimet ovat erilaisia, koska töiden vaatimukset ja vaikutukset terveydelle vaihtelevat. Kaikkien työpaikan toimijoiden on tärkeää yhdessä edistää terveyttä työpaikalla. Yhteiskehittäminen auttaa löytämään parhaat ja toimivimmat ratkaisut, joihin on helppo sitoutua.

Ota yhteyttä

    Lisää merkit kenttään:
    captcha